Η Λίλα Δημοπούλου, η Κατερίνα και η Χαρά Κατσού για περισσότερο από 8 μήνες ερευνούσαν και πειραματιζόντουσαν με 50 βοτανικά στοιχεία για να καταλήξουν στην συνταγή του premium ποτού τους που βράβευσαν οι Βρετανοί ειδήμονες του gin.
Τρεις γυναίκες που μοιράζονται το ίδιο πάθος για δημιουργία, ένας Σκωτσέζος που τις έπεισε ότι μπορούν να το κάνουν, δύο εταιρείες που αποφάσισαν να συνεργαστούν για ένα κοινό όραμα και στόχο, είναι συνοπτικά τα στοιχεία που αποτελούν την αρχή της ιστορίας για ένα ελληνικό gin το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια και μόλις αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία distilled gin (non-London dry) τoυ βρετανικού The Gin Guide.
Η Λίλα Δημοπούλου και ο John Cowden από την LKC Premium Drinks, μαζί με την Κατερίνα και τη Χαρά Κατσού από την ποτοποιία Άβαντες, συναντήθηκαν το 2016 στα πλαίσια μια εμπορικής έκθεσης και πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τους συνδέει ένα κοινό όραμα: Να δημιουργήσουν ένα διαχρονικό brand με δική του ταυτότητα που θα αναδεικνύει το ελληνικό στοιχείο και θα ξεχωρίζει ποιοτικά από τα αντίστοιχα της αγοράς.
Γιατί επέλεξαν το gin αντί για κάποιο άλλο ποτό; «Σε ένα βαθμό η κατεύθυνση υπήρχε λόγω της καταγωγής του John . Ωστόσο το καθοριστικό στοιχείο ήταν ο εκ των πραγμάτων βοτανικός χαρακτήρας του gin, που μας έδωσε την δυνατότητα να πειραματιστούμε με τον απίστευτο πλούτο της Ελληνικήςγης». Για περισσότερο από 8 μήνες ερευνούσαν και πειραματιζόντουσαν με 50 διαφορετικά βοτανικά στοιχεία για να καταλήξουν στην συνταγή του Grace.«Μια επιλογή που καθημερινά μας δικαιώνει και αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει πάθος, μεράκι και φαντασία δεν χωρούν στερεότυπα».
Το Grace είναι μία από τις αγγλικές λέξεις που δεν είναι μονοδιάστατες. Ανάλογα με την περίσταση αποκτά διαφορετική έννοια, όπως χάρη, μεγαλείο, τιμή, εύνοια, κομψότητα. Το όνομα του ποτού προέκυψε μέσα από την διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος και ξεκίνησε λίγο σαν αστείο. «Μέσα από τους πειραματισμούς και τις δοκιμές γίναμε οι «τρεις χάριτες» για τον John , τρεις γυναίκες αποφασισμένες να βάλουν όλη τους τη γοητεία και την αγάπη προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η μυρτιά είναι ένα από τα συστατικά του ποτού μας αλλά είναι και το σύμβολο των τριών χάριτων».
Τα πέντε ελληνικά στοιχεία που διαφοροποιούν ένα ποτό συνδεδεμένο με την αγγλική παράδοση είναι ο κρίταμος, ο σχίνος, η μυρτιά, τα άνθη πορτοκαλιάς και οι φλούδες εσπεριδοειδών. H αλκοολική δύναμη του Grace Gin που παράγεται στη Χαλκίδα Ευβοίας είναι 45,7% και το κυρίαρχο άρωμα του είναι ο άρκευθος, «που δεν διστάζει να παρασύρει μαζί του τον απίθανο χαρακτήρα του κρίταμου και του σχίνου. Τα αρώματα πιπεριού και κανέλας εντοπίζονται επίσης εύκολα στη μύτη, ενώ τα άνθη μυρτιάς ενισχύουν την αρωματική πολυπλοκότητα. Στο στόμα, εμφανίζεται αμέσως η φυτικότητα από τον άρκευθο και τον κρίταμο που παιχνιδίζει ευχάριστα με τον μπαχαρένιο χαρακτήρα που δανείζεται από τον κόλιανδρο, το ροζ πιπέρι και την κανέλα. Ταυτόχρονα διακρίνεται έντονη φρεσκάδα με γήινα στοιχεία στο φόντο». Ιδιαίτερες τεχνικές όπως η υδροατμοαπόσταξη (τεχνική που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία) , σωστός διαχωρισμός, μαλακό φιλτράρισμα είναι μερικά από τα μυστικά της συνταγής του Grace Gin.
Για περισσότερο από 8 μήνες ερευνούσαν και πειραματιζόντουσαν με 50 διαφορετικά βοτανικά στοιχεία για να καταλήξουν στην συνταγή του Grace.
Οι τρεις γυναίκες παρατηρούν ότι στην Ελλάδα έχουμε μια θαυμάσια κουλτούρα και παράδοση στο φαγητό, στη διαχείριση και επεξεργασία των ποιοτικών πρώτων υλών, όμως στο ποτό πιστεύουν ότι έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα. «Η λογική του “χύμα” και του φτηνού εισαγόμενου -με ότι επιπτώσεις αυτό έχει, τόσο στην οικονομία, όσο και στην υγεία- δυστυχώς επικρατεί. Ο καταναλωτής χρειάζεται εκπαίδευση και ενημέρωση και οι δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι αρκετές από εταιρίες και από την εγχώρια bar σκηνή. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε καθημερινά ότι αυτό αλλάζει, δειλά μεν, προς τη σωστή κατεύθυνση δε».
Σε ποιους απευθύνονται λοιπόν με το βοτανικό εγχείρημά τους που μπαίνει σε ποτήρι; «Στους “ψαγμένους”, στους συνειδητοποιημένους ώριμους καταναλωτές με εμπειρίες και γνώσεις από την διεθνή αγορά – οι οποίοι μάλιστα μας επιλέγουν σχεδόν αμέσως- και χαιρόμαστε απίστευτα όταν μέσα από την συμμετοχή μας σε εκθέσεις και δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού κερδίζουμε πιστούς φίλους. Εξάλλου έχουμε και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: H γεύση του Grace είναι πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική. Και αυτό ήταν το μεγάλο μας στοίχημα από την αρχή : Θέλαμε να φτιάξουμε ένα ποτό που να είναι GIN –με κεφαλαία- αλλά να είναι διαφορετικό!».
Από αριστερά προς τα δεξιάh Χαρά Κατσού, η Λίλα Δημοπούλου και η Κατερίνα Κατσού
Τα σχόλια που έχουν λάβει μέχρι τώρα είναι πολλά και κατά κύριο λόγο θετικά. Το πιο ενθαρρυντικό ωστόσο ήταν όταν αποφάσισαν –πριν καν εμφιαλωθεί η πρώτη παρτίδα- να πραγματοποιήσουν μια σειρά από τυφλές γευσιγνωσίες με επαγγελματίες του χώρου, βάζοντας το Grace δίπλα σε αρκετά επώνυμα διεθνή premium brands. «Πάρα πολλά group των 5-6 επαγγελματιών συμμετείχαν στην διαδικασία, στην Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Οι κανόνες που τηρήσαμε ήταν πολύ αυστηροί και οι “κριτές” πραγματικά βαθμολογούσαν στα τυφλά. Ήταν εξαιρετική χαρά και ενθάρρυνση το γεγονός ότι το Grace σκόραρε σταθερά πρώτο σχεδόν σε όλα τα group, και σε ελάχιστα δεύτερο. Αυτό μας έδωσε τεράστια δύναμη, αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι το Grace είναι ένα brand που θα κατακτήσει επάξια μια θέση επάξια στην αγορά του gin».
Ωστόσο, η πιο χαρακτηριστική φράση που ακούνε συχνά από καταναλωτές είναι ότι το Grace Gin είναι «νόστιμο» , «κάτι που μας γεμίζει ικανοποίηση, αφού είναι μια λέξη που δύσκολα επιλέγουμε για να χαρακτηρίσουμε αλκοολούχο ποτό».
Αυτή τη στιγμή, το Grace Gin βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε επώνυμες κάβες και επιλεγμένα bar. Εξάγεται σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Κύπρο και Βέλγιο, σύντομα θα φτάσει στην Ολλανδία και από Σεπτέμβρη στην Αμερική. Οι «τρεις χάριτες» του τζιν έχουν μελλοντικά σχέδια; «Πάρα πολλά, από line extension μέχρι τη δημιουργία κάτι εντελώς διαφορετικού. Χρόνο δεν έχουμε! Για την ώρα λοιπόν προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο σωστό στήσιμο του Grace και φυσικά, να ανταποκριθούμε στην ζήτηση του προϊόντος».
Πηγή: popaganda.gr/grace-gin